
fA. Loizou. J.] 

IN THE MATTER OF ARTICLE 146 OF THE 
CONSTITUTION 

ANTONAKIS TH. PIERIDES, 

A pplicant, 

and 

THE CYPRUS BROADCASTING CORPORATION, 

Respondent. 

(Case No. 207/7! J. 

Public Service—Scheme of service—Interpretation of schemes 
of service by the appointing authorities—Principles 
applicable—The Court will not interfere with the 
interpretation given by said authorities so long as such 
interpretation is reasonably open to them. 

Schemes of service—Scheme of service attaching to the posts 
of Technician and Technical Assistant in the Cyprus 
Broadcasting Corporation—"Three years' minimum service 
with the Corporation" construed by the respondent 
to mean three years' minimum service in the immediately 
lower post—Interpretation reasonably open to the 
respondent—Sustained. 

Cyprus Broadcasting Corporation—Schemes of service-
Interpretation—See supra. 

Paragraph (c) of the relevant scheme of service for 
Technicians provides : 

"(c) Technicians who possess the necessary qualifications 
for the post of Technical Assistant and who complete a 
minimum three years' service with the Corporation will 
be considered for promotion". 

It was argued by the applicant, inter alia, that having 
completed over three years* service with the Corporation, and 
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1972 notwithstanding that his service in the post of Technician 

_'_ was less than three years, he i". still eligible for promotion to 

ANTONAKIS t n e P o S t 0 * Technical Assistant. On the other hand, the 
ΤΗ. PIERIDES respondent Corporation, taking the view that the phrase 

v "three years service with the Corporation" (supra) means 

THE CVPRUS t n r e e years' service in the lower post (viz. the post of 
BROADCASTING Technician), refused to consider him for promotion to '.he 

post of Technical Assistant and promoted instead the interested 

party. 

Dismissing the recourse, the Court : 

Held, (1) As it was said in the case of Petsas and The 

Republic, 3 R.S.C.C. 60, at p. 63 : 

"This Court will not give to a scheme of service 

an interpretation other than that given to it by 

the Commission (note: the appointing authority) 

provided that such interpretation was reasonably 

open to the Commission". 

(2) To my mind, since the posts of Technician and 

Technical Assistant are a combined establishment, 

the interpretation given ίο the phrase "three years" 

minimum service with the Corporation" as meaning 

three years' minimum service in the immediate lower 

post was a legitimate one, as it would make no 

sense to consider it as referring to any service 

whatsoever in the Corporation. 

Recourse dismissed. 

No order as to costs. 

The facts sufficiently appear in the judgment of the Court 

dismissing without costs this recourse whereby the applicant 

challenged the promotion of the interested party to the post 

ot Technical Assistant in the Cyprus Broadcasting Corpo­

ration. 

Cases referred to : 

Christoforos Petsas and The Republic. 3 R.S.C.C. 60, 

at p. 63. 
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Mar. 18 

Recourse for a declaration that the decision and/or ANTONAKIS 
omission of the respondent to promote and/or appoint TH. PIERIDES 

the applicant to the post of Technical Assistant is null 
and void. v. 

E. Lemonaris, for the applicant. 

G. Polyviou. for the respondent. 

THE CYPRUS 
BROADCASTING 
CORPORATION 

Cur. adv. vult. 

The following judgment was delivered by :-

A. Loizou, J. : The applicant by the present recourse 
asks for a declaration that respondent's decision and/or 
omission to promote and/or appoint him to the post of 
Technical Assistant is null and void and of no effect 
whatsoever. 

The applicant was appointed in the service of the 
respondent Corporation on a completely casual basis, 
with its Engineering Division, as from 5th August, 1964. 
His services were terminated on the 10th September, 
1964, in order to do his national service, and he resumed 
work with the respondent Corporation on the 7th 
January, 1966. The terms of his employment during these 
periods appear in exhibits 2. 3 and 4. He was being 
paid on a weekly basis and he was not eligible to any 
privileges or rights to which regular or temporary monthly 
or other employees were entitled, i.e. vacation, sick leave, 
provident fund, or rent allowance. His employment was 
renewed every six months and continued on these terms 
until the 3rd November. 1967, when exhibit 5 was 
written, on the contents and effect of which the applicant 
bases his claim, namely that as from that date he was 
appointed to the post of Technician and. therefore, having 
completed three years in that post, he was entitled to 
promotion to the post of Technical Assistant, as these two 
grades form a combined establishment. 

The applicant some time before November 1967 applied 
to the respondent Corporation for appointment to the 
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1 9 7 2 post of Technician. The respondents replied by exhibit 5 
_ saying that they could not offer him permanent appoint-

ANTONAKIS
 m e n t t 0 the post of Technician on account of the fact 

TH. PIFRIDES that he did not possess the qualifications required by the 
v. Schemes of Service, but, in their desire to afford to him 

THE CYPRUS
 t n e opportunity to acquire those qualifications, the 

BROADCASTING Management of the respondent Corporation decided ίο 
CORPORATION 

allow him to remain in their service on a temporary basis 
for a period of two years, during which he was told 
that he should at least pass the examination of the first 
year of City and Guilds of London Institute, when he 
would be appointed permanently to the post of Technician. 
He was also given the basic salary of the post of 
Technician. 

The contention of the applicant is that he was by 
exhibit 5 appointed to the post of Technician on a 
temporary basis. On the other hand, it was argued on 
behalf of the respondent Corporation that since the 
applicant did not possess on the 3rd November, 1967, 
the qualifications required by the Schemes of Service, 
exhibit 7, for appointment to the post of Technician he 
could not have been appointed, even on a temporary 
basis, to that post on that date as the same qualifications 
would have been required. 

On the 6th November, 1969, as it appears from the 
relevant minute of the respondent, (exhibit 12), it was 
decided to assign to the applicant the duties of Technician 
"in view of the fact that he had served in the Corporation 
on a temporary basis as from 1964 and that he was 
retained in the service as from November, 1967, with 
special terms, (letter of the Management 3.11.67), in 
spite of the fact that he did not possess the qualifications 
required by the Schemes of Service. He passed the 
examinations of the first year, City and Guilds, except 
one subject, but he passed the corresponding subject of 
the second year of the City and Guilds. The assignment 
of duties of a Technician to the applicant will be done 
within the framework of the Schemes of Service for the 
post of Technician as from the 1st November, 1969". 

On the 11th November, 1969, exhibit 6 was sent to 
the applicant, communicating to him the decision of the 
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Corporation to assign to him the duties of a Technician 197 2 

in the Technical Services Department. 

The applicant on the 9th September, 1970, wrote to 
the General Manager of the respondent (exhibit 8) by 
which he asked that his promotion to the post of 
Technical Assistant be examined, in as much as he had 
acquired the qualifications required by the Schemes of 
Service and he had been in the post of Technician as 
from the 1st January, 1966. To that letter a reply was 
sent dated 19th September, 1970, (exhibit 9), whereby 
he was informed that the date of his appointment to the 
post of Technician was the 1st November, 1969, and. 
therefore, he did not satisfy the time limit imposed by 
the Schemes of Service. This letter was written by the 
Assistant General Manager of the respondent corporation. 

On the 5th April, 1971, the applicant, through his 
advocate, wrote to the General Manager, (exhibit 10), 
putting forward the same allegations that have been 
advanced in this recourse and claiming that llic c:isc 
should be placed before the Council of the respondent 
Corporation for approval of the applicant's promotion. 
On the 27th April, 1971, the Assistant General Manager 
replied to applicant's advocate (exhibit II), informing 
him that the applicant had already been informed that 
he did not satisfy the terms of the Schemes of Service 
for promotion to the post of Technical Assistant, but 
that in view of a request from the Trade Union the 
whole matter was placed before the Council of the 
respondent, was considered by it on the 26th March 
and decided that there was no question of applicant's 
promotion at that stage. The minutes of the Council 
(exhibit 3) read as follows : 

"The Corporation adopted the decision of the 
General Manager on the application of Antonakis 
Pierides and the request of CIT1RIK (the trade 
union) for promotion." 

One of the legal points raised in the opposition is 
that the recourse is out of time. This poses the question 
whether the letter of the Deputy Director-General of the 
respondent Corporation, dated 19th September, 1970. 

ΛΝΊΟΝΛΚΚ 

ΠΙ. PIFR1DES 

V. 

THE CYPRUS 
BROADCASTING 
CORPORATION 
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1 9 7 2 η (exhibit 9), whereby the applicant was informed that his 

__1 request for promotion to the post of Technical Assistant 

ANTONAKIS could not be acceded to, since he did not possess the 

πι. ΙΜΙ-RIDI-S required qualifications under the Schemes of Service, was 

v. the communication of an executory decision taken by 

THE CYPRUS a competent organ. It was argued that on the presumption 

BROADCASTING 0 f regularity it should be considered, that the Deputy 

Director-General should be deemed to have acted after 

due consideration of the case. With respect I disagree 

with learned counsel's argument on this point as inter 

alia questions of promotion were, by virtue of the 

provisions of the Public Corporations (Regulation of 

Personnel Matters) Law, 61/1970, within the competency 

of the Corporation itself, and it appears that the matter 

was considered by the Council of the Corporation for 

the first time on the 26th March, 1971, (exhibit 13) and 

communicated to the applicant by their letter of the 27th 

April, 1971, (exhibit 11). In the circumstances I have 

come to the conclusion that this recourse is not out of 

time, the 75 days period provided by Article 146.3 of 

the Constitution started running from that date, when 

a final decision was taken by the competent organ of 

the respondents. 

Regarding the nature of the duties of the applicant 

during the period between 3rd November, 1967, and 

the 11th November, 1969, both sides were content by 

the following statement made by the respondent's Chief 

Engineer : 

"During the period 3.11.67 to 1 1.11.69 Mr. 

Pierides was allocated duties of Assistant to the 

Technical Superintendent (Shift). The position of 

Assistant to the Technical Superintendent (Shift) is 

normally occupied by a Technician." 

Relevant to the points under consideration arc the 

following notes appearing in the Schemes of Service for 

Technicians, (exhibit 7) :-

"(a) Persons appointed to the post of Technician 

• will be required to pass within two years the first 

year examinations of the City and Guilds 

Telecommunication Technician course. 
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(b) The grades of Technician and Technical 
Assistant form a combined establishment. 

1972 
Mar 18 

(c) Technicians who possess the necessary 
qualifications for the post of Technical Assistant 
and who complete a minimum of three years service 
with the Corporation will be considered for 
promotion." 

Paragraph (c) above, appears also, verbatim, as a note 
to the Schemes of Service of Technical Assistants, and 
it has considerable significance and bearing in the present 
case, as the argument of learned counsel for the applicant 
was not merely confined to the one already explained, 
i.e. that applicant had been acting in the capacity of a 
Technician for three years, but that, in the alternative, 
the true construction of paragraph (c) hereof is that the 
minimum of three years service with the Corporation, 
referred to therein, refers to any service in the Corporation 
and not to a minimum of the years service with the 
Corporation in the post of Technician. 

So far as the first point is concerned, a consideration 
of all the facts and circumstances of the present case, 
including a perusal of the documents produced, most of 
which have already been referred to in the judgment, 
shows that he was not considered as a Technician or as 
having been appointed or assigned duties as such, even 
in a temporary capacity until the 6th November, 1969. 
It should be pointed out that when the letter of the 3rd 
November, 1967, (exhibit 5) was written, reference was 
made therein that the Management "decided to allow 
him to remain in the service", which should be considered 
as the general service on the casual basis in which he 
was until then engaged, and not that he was being engaged 
for any particular post. I have no doubt that the first 
time that he was appointed to the post of Technician was 
the 6th November, 1969, by virtue of the decision of 
the respondent (exhibit 12). The fact that by that 
appointment he was given two increments does not alter, 
to my mind, the position. -

I turn now to the second point regarding the inter­
pretation to be given to the requirement of three years 

ANTONAKIS 
TH PIERIDES 

V. 

THE CYPRUS 
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1972 service with the Corporation, appearing in paragraph (c) 
- 1 of exhibit 7, hereinabove referred to. As it was said 

ANTONAKis m I n e c a s e °f Christoforos Petsas and The Republic, 3 
TH. PIERIDES R.S.C.C. p. 60 at p. 63 :-

V. 

THE CYPRUS "This Court will not give to a scheme of service 
BROADCASTING a n interpretation other than that given to it by the 
CORPORATION _ . . . , , , °. . J 

Commission, provided that such interpretation was 
reasonably open to the Commission." 

To my mind, since the posts of Technician and 
Technical Assistant are a combined establishment, the 
interpretation given to the "three years minimum service 
with the Corporation" as meaning three years minimum 

" " "" "service in the immediate lower post was a legitimate 
one, as it would make no sense to consider il as referring 
to any service whatsoever in the Corporation. In order 
that a Technician should be promoted to the higher 
post of Technical Assistant it is only reasonable to assume 
that he should be required to serve for three years in 
the immediately lower post. In the circumstances, I find 
that it was reasonably open to the respondents to interpret 
the Schemes of Service as they did and, therefore, this 
Court cannot interfere with such interpretation. 

For all the above reasons the application is dismissed, 
but I make no order as to costs. 

A pplication dismissed; 
no order as to costs. 
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